Tulosta

Melt&Pour -saippuamassan käyttö

Melt&Pour -saippuamassan käyttö

 

Helppokäyttöisestä saippuamassasta voi valmistaa leikattavaa tai muottisaippuaa. Saippuat valmistuvat nopeasti. Neutraalin tuoksuinen saippuamassa on valmis vastaanottamaan värit, tuoksut ja muut tahtomasi lisät kuten kasvit, kuorivat aineet, saven -sinä päätät! 

 

Lyhyt oppimäärä: 

  1. Paloittele
  2. Sulata
  3. Lisää tuoksut, värit, muut ekstrat
  4. Laita muotteihin
  5. Anna jähmettyä
  6. Ota käyttöön tai pakkaa

 

Saippumassan tekemisessä vältä: 

  • saippuamassan kiehumista, tällöin massa saattaa menettää kirkkautensa 
  • voimakasta sekoittamista, jottei saippuamassaan muodostu ilmakuplia

 

 

1. Paloittele 

 

Paloittele massa pienempiin palasiin. Aseta kuumuuden kestävään astiaan. 

 

 

2. Sulata

 

Saippuamassa voidaan sulattaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. 

 

Saippuaa voi sulattaa uudelleen useammankin kerran. Monia kertoja kuumennettaessa saippuan kosteus saattaa kuitenkin kadota. Samoin jos saippuassa on jo käytetty värejä ja tuoksuja, ne saattavat muuttua uudelleen kuumennettaessa.

 

 

Mikroaaltouuni

Mikrossa saippuamassa valmistuu nopeasti. Sulata massaa 15-30 sekunnin intervalleissa, sekoita välillä. Ensimmäinen sulatus voi yleensä olla minuutin mittainen, erityisesti jos sulatettavana on vähänkin isompi määrä, jonka jälkeen sulatusta jatketaan 15-30 sekunnin välein. Sulatusaika riippuu mikroaaltouunin tehosta, nykystandardien mukaan valmistetuissa mikroaaltouuneissa sulatusaika on yleensä 30 sek. 

 

Pidä huolta ettei mikrossa sulattaessa pääse kiehumaan, koska kiehuessaan saippua saattaa menettää kirkkautensa. Samoin jos saippuamassa pääsee liiaksi kuumenemaan on mahdollista, että saippuan kosteus haihtuu. 

 

Vesihaude

Käytä vesihaudekattilaa tai lisää kattilaan vettä ja lämmitä saippuamassa toisessa kuumuuden kestävässä astiassa. Vesihauteessa vältettävä voimakasta sekoittamista, jottei saippuaan muodostu ilmakuplia. Kuplat eivät haittaa käyttöä, mutta lopputulos on parempi ilman niitä.  

 

 

3. Lisää tuoksut, värit, muut ekstrat

 

Neutraalin tuoksuinen saippuamassa on valmis vastaanottamaan niin värit, tuoksut kuin muut lisäykset olkoot se vaikka öljyä, rasvaa, savea, kasveja, leluyllätys tai kuorivia aineita. 

 

Tuoksut

Saippuamassaan voi lisätä eteerisiä öljyjä ja tuoksuöljyjä. 

  • Eteeristä öljyä käytetään yleensä 20-25 ml/kg
  • Tuoksuöljyä kuluu 10-25 ml/kg

Nämä lisätään hieman jäähtyneeseen saippuamassaan. 

 

 

Öljyt ja kasvirasvat

Glyseriinimassat ovat itsessään melko kosteuttavia. Moni tahtoo kuitenkin tehdä saippuasta vieläkin hoitavamman lisäämällä massaan kasviöljyä- tai -rasvaa. Jotta saippuan vaahtoavuus ei kärsi tai rakenne muutu, näitä lisätään saippuaan 1 tl/500 grammaa saippuamassaa. 

 

 

Värit

Saippuamassaa voi värjätä vesiliukoisilla MP-väreillä, värikkäillä micoilla, glittereillä tai ultramariineilla ja oksideilla. 

 

Jos tahdot asettaa saippuan sisälle värikkään saippuasta tehdyn koristeen, anna saippuamassan hieman jäähtyä ennen sen lisäämistä. Tämä estää värien sekoittumista ja leviämistä saippuassa.

 

Vesiliukoiset MP -värit

Vesiliukoisilla MP-väreillä saa läpikuultavassa saippuamassassa pidettyä sen kuulakkuuden.   

 

Värikerros-saippuoissa vesipohjaiset värit saattavat käytössä sekoittua toisiin väreihin. 

 

Mica

Jos käytössä on läpikuultava saippuapohja, 1tl /kilo antaa jo voimakkaan helmiäisvaikutuksen. Siitä on hyvä aloittaa. Mica lisätään sulaan saippuamassaan ja sekoitetaan hyvin.  Valkoiseen saippuamassan altoitussuhde on noin 2-3 tl/kilo.

 

Mica on hienojakoista eikä sitä tarvitse sekoittaa öljyyn tai glyseriiniin ennen saippuamassaan lisäämistä.  

 

Pigmentit/Oksidit

Ennen saippuaan laittamista sekoita ne pieneen tilkkaan öljyä tai glyseriiniä.  

 

Glitterit

Odota hetki, että saippuamassa alkaa jähmettyä. Kun massan pinnalle muodostuu ohut kalvo, voit lisätä glitterin. Hieman jähmettynyt saippuamassa estää glitterin valumisen saippuan pohjalle. Glitteriä menee noin 2 tl/kg.

 

Muut ekstrat

Kasvit ja kukinnot voi sekoittaa massan joukkoon tässä vaiheessa. Isommat kukat yms. kannattaa monasti asettaa saippuamassaan vasta kun ne ovat muoteissa.  

 

4. Laita muotteihin 

Saippuamassasta voi valmistaa leikattavaa tai muottisaippuaa. 

 

Helpoiten saippua irtoaa silikonimuoteista, mutta muotteina voi käyttää mm. maitotölkkejä, muffinivuokia, jugurtti- ja pringles-purkkeja…. 

 

Valmiin saippuan pinnalle suihkutetaan taikapähkinävettä tai isopropyylialkoholia, jotta pinnan kuplat häviävät, kerrossaippuoissa näillä sidotaan värikerrokset toisiinsa. Tämä estää värikerroksien erkaantumisen valmiissa saippuassa. 

 

 

5. Anna jähmettyä

 

Valmistajan ohjeistuksen mukaan saippua on käyttövalmiina noin 6 tunnin päästä muottiin laittamisesta. Saippuan voi ottaa käyttöön, kun se on jähmettynyt kovaksi. 

 

Saippuan tekeytyminen on yksilökohtaista, jossa tekijöinä vaikuttaa minkälaista saippuamassaa tai muottia käytetään ja mikä on ulkolämpötila. Viileämmällä ja kuivalla ilmalla saippuat todennäköisesti valmistuvat nopeammin kuin kuumassa ja kosteassa ilmassa. Vastaavasti isommassa muotissa saippuamassan jähmettyminen kestää kauemmin kuin pienessä muotissa. 

 

Kun massa on vähän jähmettynyt, sen voi siirtää jääkaappiin tai johonkin viileään paikkaan, jolloin massa jähmettyy nopeammin. Muotit voi siirtää myös hetkeksi myös pakkaseen (noin 20 minuutiksi), mutta tämä tapa saattaa aiheuttaa saippuan pinnan hikoilua. 

 

 

6. Pakkaa 

Jos et heti ota saippuaa käyttöön, valmiit saippuat on hyvä pakata kelmuun, sellofaaniin tai laittaa ne pusseihin. Tämä estää kosteuden haihtumisen saippuasta. Pakkaamaton saippua saattaa hikoilla. Tämä johtuu siitä, että saippuamassassa on kosteutta sitovia ainesosia, jotka sitten keräävät kosteutta saippuan pinnalle.