Tulosta

Eteeriset öljyt - mitä ne ovat, käyttö ja tuoksunuotit

Eteeriset öljyt - mitä ne ovat, käyttö ja tuoksunuotit

Eteerisiä öljyjä on vuosituhansien ajan käytetty hoitoihin ja tuomaan tuoksua. Vaikka niitä kutsutaan öljyiksi, niiden koostumus ei ole öljymäinen vaan hyvin kevyt ja nopeasti haihtuva. Niiden aromi on tiivistetty. 

 

Eteeriset öljyt vaikuttavat hengitettynä ja ihon kautta. Eteeristen öljyjen voima löytyy kasvien luonnollisesta rakenteesta, jota ei voi jäljitellä keinotekoisin menetelmin. Vaikka eri tuoksut saattavat tuottaa miellyttävän elämyksen, vain puhtaat eteeriset öljyt vaikuttavat psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme. Tähän ei keinotekoisilla tuoksuilla pystytä (vrt. tuoksuöljyt). 

 

Aitoja eteerisiä öljyjä käytetään hajusteina, aromaterapiassa ja kosmetiikassa. Eri eteerisiä öljyä voidaan sekoittaa keskenään tietyn tehon tai tuoksuyhdistelmän aikaansaamiseksi. 

 

Ne eivät liukene veteen, mutta ne sekoittuvat helposti kasviöljyihin ja alkohollin. 

 

Aidot eteeriset öljyt ovat täysin luonnontuotteita. Ne on kerätty yhdestä kasvilajista. Eteerisissä öljyissä käytetään kasvien lehtiä, varsia, kukkia, hedelmiä, pihkaa, juuria tai muita kasvin osia, niistä ei ole poistettu mitään eikä niihin ole lisätty kemiallisia täyteaineita. Yleensä eteeriset öljyt höyrytislataan veden avulla.

 

Eteeristen öljyjen hintaan vaikuttaa se, kuinka harvinaisesta kasvista se on saatu, mistä maasta kasvi on peräisin ja siitä, kuinka paljon öljyä saadaan yhdestä kasvista. 

 

Luonnollisuus ei tarkoita riskitöntä. Myös eteeriset öljyt saattavat aiheuttaa oireita hajusteyliherkille tai iho-ongelmia allergisille. Raskaana ollessa kannattaa selvittää tarkasti mitkä eteeriset öljyt sopivat. Samoin imetyksen aikana, vauvoille, vanhuksille ja vakavasti sairaille eteeristen öljyjen käytössä tulee noudattaa suurta huolellisuutta, esim. vain harvoja eteerisiä öljyjä voi käyttää vauvoilla ja niitäkin vain vähän. 

 

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

  • Eteeriset öljyt on aina laimennettava ennen käyttöä esim. perusöljyyn, niitä ei koskaan tule käyttää laimentamattomana.*
  • Eteerisiä öljyjä ei pidä käyttää sisäisesti
  • Varo öljyjen joutumista silmiin.
  • Säilytä eteeriset öljyt lasten ulottumattomissa.
  • Noudata aina annosteluohjeita 
* Teepuu, laventeli ja ruusu ovat muutama poikkeus tähän sääntöön. Näitä eteerisiä öljyjä voi kohtuullisissa määrissä käyttää pienelle ihoalueelle myös laimentamattomana. 

 

Eteeriset öljyt ovat voimakkaita ja tiivistettyjä öljyjä, joita käytetään paljon aromaterapiassa. Pieni määrä riittää pitkäksi aikaa. Oikein käytettynä eteeriset öljyt antavat tehoa ja/tai tuoksua tuotteeseen ja niistä voi löytyä apua mitä erilaisimpiin ongelmiin.  

 

Eteerisiä öljyjä voi käyttää mm. erilaisissa ihonhoitotuotteissa, hieronnassa, kylvyissä, tuoksulampussa, suihkepullossa, parfyymeissa, potpourreissa. Niiden avulla voi saada mielen piristymään,  unettoman rentoutumaan ja nukahtamaan, opiskelijan keskittymään. Niillä saa hoidettua rasvaista ihoa, kuivaa ihoa ja kimmoisuutensa menettänyttä ihoa. 

 

Yleensä eteerisiä öljyjä käytetään lopputuotteessa 0,1-3 %, ei kuitenkaan koskaan enempää kuin 5 %. Kasvoille jätettävissä tuotteissa max. 1%, silmänympärystuotteissa 0,1 % tai ei sitäkään. Huulituotteissa 0,5 %. Vartalotuotteissa voidaan eteerisiä öljyjä käyttää enemmän kuin kasvoilla, pois huudeltavissa tuotteissa hieman enemmän kuin iholle jätettävissä. 

 

 

 

Eteeristen öljyjen tuoksunuotit

 

Eteerisillä öljyillä on eri aromeita, tuoksuja , jotka avautuvat eri tahtiin. Nämä eteeristen öljyjen aromit on luokiteltu tuoksunuoteilla, jotka kertovat tuoksun luonteen. 

 

Tuoksunuottien tunnistaminen auttaa suunnittelmaan omia tuoksuyhdistelmiä tuotteisiin, niillä saa tasapainotettua tuotteen tuoksun ja tehtyä tuoksusta harmoonisen. 

 

Tuoksunuotteja on kolme: ylä-, keski- ja pohjanuotti. Toiset eteeriset öljyt saattavat sijoittua kahteen tuoksunuottiin, kuten esimerkiksi laventeli, joka kuuluu keskinuottiin mutta myös ylänuottiin. 

 

Tuoksut vaativat aikaa avautuakseen. Tuoksun avautumisessa voidaan erottaa kolme eri vaihetta, kolme tuoksunuottia:

 

Ylänuotti: tuoksu mikä löytyy ensin ja jonka pohjalta yleensä päätetään onko tuoksu mieluisa vai ei. Tämän tuoksunuotin öljyt haihtuvat nopeasti. Tuoksut ovat yleensä keveitä, raikkaita ja piristäviä. Ne antavat tuoksuyhdistelmissä ensimmäisen vaikutuksen, mutta eivät kestä kovinkaan kauaa.

 

Keskinuotti: tämän tuoksunuotin öljyt muodostavat tuoksuyhdistelmien rungon ja ne ovat tasapainottavia. Saattaa kestää muutama minuutti ennen kuin ne luovuttavat tuoksunsa ja löytyvät. Nämä tuoksut kestävät tunnista kahteen. 

 

Pohjanuotti: tämän tuoksunuotin öljyt ovat yleensä raskaita öljyjä ja niiden tuoksu on vakaa ja pitkään kestävä. Tuoksu on yleensä intensiivinen. Pohjanuotti tukee ylä- ja keskinuottia.

 

Periaatteessa kaikkia tuoksuja voi yhdistää keskenään, mutta jotkin tuoksut sopivat paremmin yhteen kuin toiset. Tuoksuja valitessa kannattaa myös muistaa, että on tuoksuja, jotka eivät yksinään viehätä, mutta jotka toiseen tuoksuun yhdistettynä saattavat avautua täysin eri tavoin. 

 

Kun öljyjä sekoitetaan toisiinsa, kannattaa miettiä tuoksujen tasapainoa. Jos lempituoksusi on esimerkiksi laventeli (keski-ylänuotti) ja greippi (ylänuotti) ja tahdot käyttää näitä tuoksuja tuotteessasi. Jos käytät molempia tuoksuja saman verran, tuoksuyhdistelmässä keskinuotin laventeli peittää alleen greipin. Jotta tuoksusta saadaan tasapainoinen, ylänuotin greippiä pitää lisätä enemmän kuin keskinuotin laventelia.

 

Ohessa suunnittelun pohjaksi tuoksunuottien määrä, jota voi käyttää tuoksuja yhdistellessä.  

 

50% ylänuotti

40% keskinuotti

10% pohjanuotti

 

Kaikissa tuotteissa ei tarvita tuoksunuotteja, mutta niiden tunnistaminen helpottaa tuoksujen suunnittelemista.