Tulosta

Mikä ihmeen MICA?

Mikä ihmeen MICA?

Värikkäät Mica-värit hehkuvat värispektrin kaikissa mahdollisissa väreissä. Ne ovat luonnollisia jauhemuotoisia värejä, jotka syntyvät, kun muskoviittikiillehiutaleita, mica -hiutaleita, päällystetään korkeassa lämpötilassa rautaoksidilla, ultramariinilla tai väriaineilla. Mica nimi juontuu latinan sanasta micare = kiiltävä. 

 

Pääsääntöisesti micat värjätään luonnollisilla väreillä kuten rautaoksideilla ja muilla luonnossa esiintyvillä väreillä. Myös keinotekoisilla väreillä päällystettyä Micaa myydään, ja osassa micoista saattaa löytyä molempia. Jos micassa on käytetty keinotekoisia väriaineita, niitä ei enää pidetä luonnollisina. 

 

Limepopissa myytävät mica-värit eivät sisällä synteettisiä väriaineita eivätkä eläinperäisiä ainesosia. 

 

Intia on yksi suurimmista mica-värien tuottajista, mutta samalla myös ongelmallisin. Työolosuhteet ovat tiedetysti surkeat ja lapsityövoiman käyttö ikävän yleistä. Mica-värejä tuotetaan paljon myös Euroopassa ja USA:ssa, myös Suomessa louhitaan muskoviittikiveä. Eettinen kuluttaja on tarkka värien alkuperästä. 

 

Värillisiä micoja löytyy eri laatuisina

Micaa löytyy eri luonteisina: niitä löytyy metallinhohtoisina, värikkäinä tai kamelionttimaisesti muuttuvina väreinä. 

 

Micojen mikronikoko kertoo värin peittävyydestä ja hohtavuudesta. Yleensä mitä pienempi mikronikoko on, sitä todennäköisemmin mica on hohtava ja sen peittävyys kattavampi. Vastaavasti suuremman mikronikoon värit kimaltelevat enemmän eikä sen peittoavuus ole niin korkea kuin pienemmän hiukkaskoon. 

 

Micat ovat hienolaatuisia ja helpommin käsiteltäviä kuin oksidit. Värit ovat erittäin riittoisia. 

 

 

Mica kosmetiikassa

Kosmetiikkakäyttöön tarkoitetut mica-värit on erityisen tarkasti puhdistettu.

 

Olet saattanut törmätä siihen, että vaikka mica-värit ovat luonnollisia, niitä ei käytetä luonnonkosmetiikassa. Tämä johtuu siitä, että luonnonkosmetiikassa käytetään kasviperäisiä tuotteita, kun taas mica-värit ovat louhittuja mineraaleja ja näin ollen eivät siis kasvikunnan tuotetta. 

 

Kosmetiikkakäyttöön tarkoitettuja värillisiä micoja käytetään mineraalimeikeisissä kuten luomiväreissä, puutereissa, huulituotteissa, silmänrajauksessa ja poskipunissa. Värien hohtavuus ja niiden hieno rakenne sopivat täydellisesti luomiväreihin ja huulituotteisiin. Värit ovat suosittuja myös kylpytuotteissa. Niitä lisätään myös kynsilakkoihin ja ne ovat todella suosittuja saippuan värjäämisessä luonnollisena väriaineena.

 

Mica-väreillä saadaan iholle luonnollinen ja hohtava pinta. Käytä vain yhtä väriä tai sekoita muutamia värejä yhdessä. 

 

Huom! Värikkäät micat menettävät kiiltonsa, jos niitä käsitellään morttelissa. 

 

 

Mica saippuoissa

Micat ovat todella suosittuja saippuan värjäämisessä, nillä voi värjätä valmiita glyseriinipohjaisia melt&pour saippuamassoja sekä kylmäprosessisaippuaa. 

 

Micat sopivat loistavasti glyseriinimassaan, mutta väri joidenkin väri saattaa kadota liepeällä valmistettavassa kylmäprosessisaippuassa. Vaikka useimmat micat sopivat myös kylmäprosessisaippuaan, niiden kimaltelevuus  ja helmimäisyys katoaa läpikuultamattomassa saippuamassassa, jossa ei ole tilaa heijastuksille.

 

Suurin osa Limepopissa myytävistä väreistä sopii myös kylmäprosessisaippuaan.  Jos väri ei käyttäydy kuten tahdot, soveltamatonta väriä voi edelleenkin käyttää mica-raidoissa ja mica maalauksessa. 

 

Hienojakoista micaa ei tarvitse sekoittaa öljyyn tai glyseriiniin ennen saippuamassaan lisäämistä (toki voi). 

 

Jos käytössä on läpikuultava saippuapohja, noin 1tl /kilo riittää tuomaan voimakkaan helmiäisvaikutuksen ja on hyvä aloitussuhde. Mica lisätään sulaan saippuamassaan ja sekoitetaan hyvin.  Valkoiseen saippuamassaan mica-väriä menee enemmän, 2-3 tl/kilo on hyvä aloitussuhde. 

 

Kylmäprosessisaippuaan hyvä aloitussuhde on 4 tl/kilo saippuaa, mutta kirkkaampi ja voimakkaampi lopputulos saattaa hyvinkin kaivata enemmän väriä. 

 

Kokeile myös mica -maalausta saippuaan. Maalaamalla saa kuvioitua saippuan pinnan ja korostettua pieniä yksityiskohtia kuten silmiä tai tehtyä saippuan pinnalle värikkäitä pyörteitä.

 

 

Käytä luovasti

Värejä voi myös käyttää korttien, taiteen- ja kalligrafian tekemiseen, jopa lisätä seinä- ja lattiamaaleihin tai niillä voi koristella kynttilän pinnan.

 

Mica-maalin saa tehtyä, kun  1 teelusikallinen micaa lisätään 1 ruokalusikalliseen öljyä. Sekoitetaan hyvin, jottei jää klimppejä. Apuna voi käyttää vaikka maidonvaahdotinta.